Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017

Τσατσάκος Γιώργος: Αν μπορούσα λοιπόν να γυρίσω τον χρόνο πίσω, το τμήμα φυσικοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Λαμίας θα ήταν και πάλι η πρώτη μου επιλογή!
To 1998 πέρασα πρώτος στο τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Λαμίας και αποφοίτησα το 2002. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου συμμετείχα ενεργά τόσο στα επιστημονικά όσο και στα φοιτητικά δρώμενα του ΤΕΙ. Από τη θέση του εκπροσώπου των σπουδαστών στη Συνέλευση ΣΕΥΠ και σε συνεργασία με όλα τα μέλη της, διεκδίκησα και ολοκλήρωσα δύο προγράμματα για αγορά βιβλίων της υπό έγερση βιβλιοθήκης και παράλληλα βοήθησα  στην υλοποίηση προγράμματος που αφορούσε την επιδότηση σπουδαστών για αγορά επιπλέον συγγραμμάτων διάρκειας 4 εξαμήνων. Μέσα στα 4 χρόνια φοίτησής μου ολοκλήρωσα και την ερευνητική πτυχιακή εργασία μου, που παρουσίασα στο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας το ίδιο έτος.

Αφού εκτέλεσα τη στρατιωτική μου θητεία στο Στρατό Ξηράς με ειδικότητα οδηγός ασθενοφόρου και β. φυσικοθεραπευτή  συμμετείχα ενεργά ως εθελοντής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στο Tae Kwon Do, στο Handball και την Πυγμαχία. Το 2005 ξεκίνησα το πρώτο μου εργαστήριο φυσικοθεραπείας στην Εύβοια, το TherapyLab Karystos. Ταυτόχρονα μπήκα και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης της σχολής του ΤΕΦΑΑ με τίτλο «Άσκηση και Ποιότητα Ζωής».  Μετά την απονομή του μεταπτυχιακού διπλώματός μου το 2008 άρχισα να εφαρμόζω στο εργαστήριο του προγράμματα θεραπευτικής άσκησης τα οποία βρίσκουν μεγάλη αποδοχή από τους ασθενείς.

Το 2009 αιτούμαι και λαμβάνω υποτροφία για τη διεξαγωγή διδακτορικής έρευνας με θέμα την επίδραση θεραπευτικών προγραμμάτων άσκησης στο χρόνιο πόνο της oσφυϊκής μοίρας. Από το 2012 άρχισα να εφαρμόζω θεραπευτικά προγράμματα άσκησης σε πισίνα και το 2013 ίδρυσα με ακόμη δύο συναδέλφους την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ TherapyLab με κύρια δράση της τη θεραπευτική ιππασία και δράσεις εκπαίδευσης φυσικοθεραπευτών σε προγράμματα θεραπευτικής άσκησης. Το 2014 αναγορεύομαι σε Διδάκτορα από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και παράλληλα ιδρύω το δεύτερο εργαστήριο φυσικοθεραπείας στην Αθήνα, το TherapyLab Gazi. To 2015 συστηματοποιώ τα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης και τα πρωτόκολλα αποκατάστασης του TherapyLab και δημιουργώ σύμφωνα με τα πρότυπα της Μεγάλης Βρετανίας το πρώτο ελληνικό franchise εργαστηρίων φυσικοθεραπείας. Ένα χρόνο μετά υποδέχομαι το TherapyLab Chalkidas και αναλαμβάνω επικεφαλής φυσικοθεραπευτής του Ηρακλή Χαλκίδας στη Volley League κάνοντας το πρώτο άνοιγμα μου TherapyLab στο Volley.

Τη φετινή χρονιά συνέταξα, ως επιστημονικά υπεύθυνος, πρόταση για μεταδιδακτορική διατριβή σε συνεργασία με δύο φυσικοθεραπευτές, δύο καθηγητές φυσικής αγωγής και δύο ορθοπεδικούς, την οποία κατέθεσα στο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Το 2017 αναμένεται να κλείσει με τον δημιουργικότερο τρόπο καθώς βρίσκομαι στη διαδικασία ίδρυσης του 4ου εργαστηρίου TherapyLab Philadelphia σε συνεργασία με τη μέχρι τώρα επιστημονικά υπεύθυνη του TherapyLab Karystou. Όραμα μου είναι δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου εργαστηρίων φυσικοθεραπείας, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, που σε συνεργασία με νέους συνάδελφους θα καθιερώσει την αναγκαιότητα της θεραπευτικής άσκησης στη συνείδηση του ασθενή.

 «Στο Τ.Ε.Ι Λαμίας απέκτησα εκτός από την υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, την ικανότητα στη συνεργασία, την πειθαρχία, την προσήλωση για την επίτευξη των στόχων μου αλλά και την αγάπη μου για την έρευνα.

Το 1998, έτος εισαγωγής μου στο Τ.Ε.Ι. Λαμίας, το τμήμα φυσικοθεραπείας ήταν πολύ διαφορετικό. Στεγαζόταν στο κτήριο της ΣΤΕΦ, δεν υπήρχε βιβλιοθήκη, δεν υπήρχαν ούτε τα εργαστήρια ούτε η υλικοτεχνική υποδομή που υπάρχει σήμερα. Ωστόσο απ’ το πρώτο λεπτό μπορούσες να αντιληφθείς το πάθος και το όραμα των καθηγητών να αναδείξουν το τμήμα της Λαμίας ως το καλύτερο στην Ελλάδα. Το όραμα αυτό μας ενέπνευσε ως φοιτητές αλλά και ως απόφοιτους να αγωνιζόμαστε συνεχώς για το καλύτερο.

Σήμερα πολλοί από τους στόχους του τμήματος έχουν επιτευχθεί ενώ έχουν προστεθεί ακόμα περισσότερες φιλοδοξίες. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχει προσδώσει επιπλέον κύρος στο τμήμα μας και οι απόφοιτοι είναι εξοπλισμένοι με γνώσεις και εμπειρίες που ξεπερνούν κάθε προσδοκία. 

 Αν μπορούσα λοιπόν να γυρίσω τον χρόνο πίσω, το τμήμα φυσικοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Λαμίας θα ήταν και πάλι η πρώτη μου επιλογή!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου